Масло каріте: секрети чарівної Клеопатри. Масло каріте з давніх пір зарекомендувало себе як унікальний продукт, з успіхом можна вживаний в косметичних і лікувальних цілях. Навіть рослина, з плодів якого його видобувають, носить багатообіцяючу назву вітелларія дивовижна від латинського Vitellaria paradoxa. Зростає воно на заході Африки, а європейці охрестили його сальним деревом. По суті, масло каріте - те ж саме, що і масло ши. Різночитання виникли лише через деякі мовних особливостей англійців і африканців.

Жителі західноафриканської містечка волоф називають віттеларію karite, а їхні співвітчизники з провінції Бамбара - se, що, власне, і стало приводом для ши. Зустріти це дерево, за твердістю нагадує дуб, можна на великій території між Сенегалом та Нігерією. У висоту воно зазвичай досягає п'ятнадцяти-двадцяти метрів, а термін його життя становить двісті-триста років. Його плоди зовні схожі на авокадо, тільки порівняно невеликої величини. Цінне масло удосталь міститься і в м'якоті плодів, і в їх кісточках. Дерево ши або каріте в африканських національних культурах практично повсюдно вважається священним, з його деревини традиційно роблять траурне ложе для померлого короля. А збором його плодів традиційно займаються жінки, чоловіки до цього заняття категорично не допускаються.

Масло каріте, що володіє приємним горіховим ароматом, користувалося великою популярністю ще у прославлених красунь давнини. Відомо, що сама Клеопатра споряджала в походи за ним цілі каравани, з глиняними глечиками. У Європі чудові властивості цінного масла по-справжньому оцінили лише в XIX столітті, хоча ще двома століттями раніше шотландець Манго Парк, що подорожував уздовж річки Нігер, залишив записи і про самого сальному дереві, і про можливості застосування масла, добутого з його плодів.

У відповідності зі старовинними технологіями

У косметології і ароматерапії олія каріте стало широко використовуватися приблизно з початку дев'яностих років ХХ століття. Насамперед, косметична індустрія почала його розглядати як емолентов, тобто основу для кремоподібних препаратів, оскільки воно добре розмазується по шкірі і швидко вбирається в неї, надаючи їй м'якість і еластичність. Неприємного відчуття жирної плівки при цьому не залишається.

Зовні масло каріте виглядає як тверда гранульована субстанція кремового відтінку, яка при кімнатній температурі приймає в'язку консистенцію. З урахуванням цих особливостей масла каріте його намагаються зберігати в щільно закритих ємностях і в прохолодному місці.


В Африці для його виробництва до цих пір застосовуються нехитрі старовинні технології. Спочатку кісточки плодів сального дерева підсушують на відкритому сонці, потім подрібнюють і розтирають у ступці до стану борошна. Одержаний порошок змішують з водою і варять масу на вогні до тих пір, поки на її поверхні не почне збиратися зеленувате масло. Але це ще не те саме масло каріте, заради якого затівається весь процес. Виварену борошнисту масу, розбухлу від води, виймають, промивають, зціджують зайву рідину і підсушують так, щоб вона загусла і затверділа. Термін зберігання масла каріте становить до двох років.

До складу олії входять миристиновая, пальмітинова, cтеаріновая, oлеіновая кислота, лінолева і ліноленова, а також арахінова кислоти. Крім того, в ньому міститься 45-48% жиру, 10% протеїну, 25-30% вуглеводів і 10-17% неомильних жирів.

Косметика високого рангу

Масло ши або масло каріте чудово зарекомендувало себе як протинабрякову та знеболювальний засіб, але ще більш затребуваним воно виявилося в косметології. Наприклад, африканці з давніх часів звикли змащувати їм шкіру немовлят для того, щоб уберегти її від палючого сонця і розпеченого повітря. Воно добре допомагає при лікуванні різних дерматологічних проблем, у тому числі екземи, акне і опіків. Було встановлено, що жири, що входять до складу масла каріте, не тільки володіють помітним сонцезахисним дією, а й впливають на синтез колагенових волокон, а тому здатні уповільнювати процеси старіння шкіри.

Масло каріте зазвичай присутній в косметиці найвищого рангу. Але очікуваний ефект воно принесе лише в тому випадку, якщо в списку інгредієнтів займає одне з перших місць, тобто процентний вміст його в тому чи іншому косметичному препараті досить велике. Це масло періодично роблять ключовим компонентом своїх нових ліній самі різні бренди, починаючи від Yves Roche і закінчуючи такими популярними в масовому сегменті виробниками, як Faberlic, AVON, Oriflame, Mary Kay та іншими. Зрозуміло, що інший раз згадка масла ши або масла каріте на упаковці може бути просто рекламним трюком - хороша косметика з подібними складовими дешево не коштує. На міжнародному ринку зайняла свою нішу і компанія Karites, яка спеціалізується виключно на косметиці з цим маслом і пропонує клієнтам всілякі засоби догляду за волоссям і шкірою обличчя, тіла і рук.





UpDog logo  Proudly hosted with UpDog.